måndag 14 juli 2008

Goda råd från 1933

Ur Stora kokboken, Å&Ås förlag 1933. Avdelning sjukmatlagning
Vid tillagning av mat för sockersjuka må följande regler iakttagas: [...] inga rätter får avredas med mjöl; i dess ställe brukas äggula med eller utan tjock grädde [...] , istället för mjölk och tunn grädde brukas tjock grädde, mer eller mindre utspädd med vatten. I sjukmatsavdelningen har upptagits ett par recept på bröd, mindre stärkelserika än vanligt bröd och av vilket den sjuke efter läkarens prövning eventuellt kan få en något större ranson. Begäret efter bröd är ofta ett av diabetespatientens största lidande.
Hela listan för vad som är lämpligt ser ut så här:
Citronvatten
Äpplevatten
Vinkallskål
Kokt grädde
Flaskbuljong, Kalvbuljong
Juliennesoppa, Spenatsoppa
Blomkålspuré
Kokt och stekt kött
Kokt och stekt fisk
Färs och färsanrättningar
Blomkål, Sparris, Spenat, Jordärtskockor
Ägg, äggstanning, äggröra, omelette
Sufflé med fisk eller ägg
Kött och fisk à la daube
Apelsinkräm
Rabarberkompott
I mindre mängder, som särskilt ordineras
Mjukt rågbröd, Havrecakes, Grahamsskorpor, Grahamscakes, Kringlor


Bortsett från de sista raderna skulle det kunna vara min lista!

Inga kommentarer: